Kootut neuvot teräksen mag hitsaus miten ja miksi

otto

Aktiivinen jäsen
Viestejä
540
vihjauksena ammattikoulun käyneet hitsarit, kauppaa teillä tehdään! kun olen hitsannut hyvää saumaa auton akuilla ja rautanaulalla, tosin paksua plootua, eri jutuillakin (mulla migissä eri suutin rypäs, johon voin kiinnittää erilaisia puikkoja, palaa silloin kun liipasinta painaa, ja hyvää tulee!! vihjeenä perus 4 luokat amk.
 

Tonttula

Jäsen
Viestejä
153
No niin! Hyvä että saadaan väittelyä aikaan. Juuri tätä ihmiset tarkoitan. Väärää tietoa ja huonoja neuvoja, vaikeuttaa elämää.

Vaikka joku olisi tehnyt jotain 25v ja onnistunutkin siinä, puhun nyt tästä pelkän hiilidioksidin käytöstä ohutpeltien hitsauksessa se ei tee siitä.. miten sen nyt ilmaisisi ei oikein voi sanoa oikeaa kun ei se hiilidioksidin käyttö väärin ole. Mutta miksi? Kun on olemassa helpompi tie onnistumiseen.

Kokeile Otto ja muut piruuttaan 0,5mm peltiä puskusaumana hitsata yhtäjaksoisesti, hiilidiosidilla, argon/18co2 ja argon/2% o2 seoksella millä sait tehtyä pisimmän yhtäjaksoisen sauman ennen läpipalamista?

Oletuksena tietysti että käytettävän hitsauskoneen jännitteen saa säädetty tarpeeksi alas että tästä eri kaasun käytöstä on maksimi hyöty.

Siinäkin on yksi asia mihin ohutpeltitöihin hommattavassa magin ominaisuuksissa kannattaa kiinnittää huomiota. Alin käyttöjännite=mahdollistaa matalemman Virran käytön.

tonttula lienee sekaisin? argon pelissä mukana, mutta ite kun olen näitä vanhoja relluja hitsannu esabin migillä ja vain hiilihapolla, en muuta kaipaa!
Otto lue kohta 1.2.3

[/URL]
 

Mustis v6

Aktiivinen jäsen
Viestejä
1 175
Kokeile Otto ja muut piruuttaan 0,5mm peltiä puskusaumana hitsata yhtäjaksoisesti, hiilidiosidilla, argon/18co2 ja argon/2% o2 seoksella millä sait tehtyä pisimmän yhtäjaksoisen sauman ennen läpipalamista?
Miksi kukaan edes yrittäisi hitsata 0.5mm peltiä yhtäjaksoisesti?
Osaajat ei edes yritä saumaa alle millin peltiin.
Jos puhutaan saumasta autopeltihommissa niin mua lähinnä huvittaa.
 

Tonttula

Jäsen
Viestejä
153
Miksi kukaan edes yrittäisi hitsata 0.5mm peltiä yhtäjaksoisesti?
Osaajat ei edes yritä saumaa alle millin peltiin.
Jos puhutaan saumasta autopeltihommissa niin mua lähinnä huvittaa.
Miksei yrittäisi? Taisin eksyä aiheesta kun ajattelin että voi olla tarve muutakin hitsata kuin auton koripeltiä, tosin on täällä jo jäänmurtajan keulakin mainittu.

Tämän koko aiheen idea oli neuvoa+vaihtaa tietoa, vasta alkajia ja muita joita aihe kiinnostaa.
Mielestäni on hölmöä sanoa "mahdotonta, ei onnistu" jossei edes ole yrittänyt. Taas toisaalta päätä saa hakata seinään vaikka kuinka jos on väärät työkalut ja neuvot.

Sitten turhautua ja todeta, "ei onnistu".

Ehdotukseni kaasujen testistä oli kärjistetty esimerkki siitä, millä helpoin toteuttaa. Miten eri kaasun käyttö vaikuttaa hitsattavuuteen.

Minulle 10mm, 50mm tai metrin yhdellä kertaa hitsattu sauma on yhtä mittainen sauma.

Esivalmistelut tietysti oltava kohdallaan. Ja, ei en nyt tarkoita että 0,5mm peltiin olisi mahdollista hitsata yksi 1m pitkä yhtäjaksoinen sauma ja vaikka olisikin ei sitä kannattaisi tehdä, lämmöntuonti olisi kova ja sen mukana myös vääntely pilaisi osan tai ainakin teettäisi lisätöitä takaisin muotoon saamisen muodossa.

Magilla 0,5mm peltiä yhtä jaksoisesti..
helppoa? Ei
Tehtävissä? On

Olisiko esim tämä videolla oleva pöydällä tehtävä lattian pohjapellin levennys homma (pellin paksuutta en tiedä) voitu tehdä helpommin ja nopeammin yhtäjaksoisilla sanotaan vaikka 30mm pitkillä saumoilla? Verrattuna siihen mitä hän nyt tekee?


Olisi.
 

enins

Jäsen
Viestejä
110
...
Olisiko esim tämä videolla oleva pöydällä tehtävä lattian pohjapellin levennys homma (pellin paksuutta en tiedä) voitu tehdä helpommin ja nopeammin yhtäjaksoisilla sanotaan vaikka 30mm pitkillä saumoilla? Verrattuna siihen mitä hän nyt tekee?


Olisi.
Tuota noin... ei.
Ohut pelti on pakko hitsata juuri noin, ehkä liiankin paljon hitsaili peräkkäin. Tai voi sen hitsata vaikka yhteen pötköön, mutta sen jälkeen siitä saa helpommin tynnyrin, kuin lattian.
 

Tonttula

Jäsen
Viestejä
153
Onko Tonttula paljonkin hitsaillut oikeasti vai pelkästään virtuaalipajassa?
15v suurin osa päätä seinään hakaten... joten tiedän tunteen.. jonkun verran ammattiin liittyen välillä pelkkää hitsaamistakin.


Jäi vähän tämmönen Matti olo tästä keskustelusta... o_O :p

Mutta ei sen väliä päätin nyt että testaan tätä väitettä 1009 pistehitsiä kuten perinteisesti tehdään vs löytyisikö joku nopeampi keino.
Kaikki keinot sallittu. Ennen jälkeen ja hitsauksen aikana.

Pystyn kyllä myöntämään jos olen väärässä.
Silti sitä mieltä et kyllä joku keino löytyy.

Ihan vaan vituttani.

Kaksi identtistä koe saumaa pöydällä.

Lähitulevaisuudessa, ei oo kaikkia tarvikkeita vielä.


Kukaan kokeillut tota hiilipuikkoa magissa?



Voisi olla hyvä jumiutuneiden muttereidenkin avaamiseen? jos ei muuta lämmön lähdettä ole.
 

enins

Jäsen
Viestejä
110
...Mutta ei sen väliä päätin nyt että testaan tätä väitettä 1009 pistehitsiä kuten perinteisesti tehdään vs löytyisikö joku nopeampi keino.
Kaikki keinot sallittu. Ennen jälkeen ja hitsauksen aikana....
Koska pellin vääntyily ("vetely") syntyy lämmöstä, on siinä myös ratkaisu asiaan. Ts. joku vesijäähdytys, joka veisi välittömästi lämmön pois saumasta ja ympäristöstä. Perusmateriaalit ei edes karkene tuossa käsittelyssä.

Vetelyn syntymekanismihan perustuu lämpölaajenemiseen. Hitsaussauma on luonnollisesti aina kuuma, eikä tietyn lämpötilan alle voi mennä. Saumasta lämpö siirtyy sen ympäristöön, ei kuitenkaan koko pellin alueelle samanlämpöisenä. Tällöin saumaa lähempänä olevalla kuumalla alueella ei ole tilaa laajeta, jolloin sen on pakko puristua kasaan (vetelyä tapahtuu myös, koska laajenemistila on haettava jostain). Pellin jäähtyessä on sauma ja sen ympäristö kutistuneessa tilassa ja koko pelti kippuralla. Tilannetta saa korjattua venyttämällä kutistettua aluetta (esim. mankeloimalla), mutta se on jo "hitsausvirheen" korjaustoimenpidettä

Eli on se yhtämittaan hitsaus peltiin varmaankin mahdollista, mutta kotivehkein vähän työlästä.
 

otto

Aktiivinen jäsen
Viestejä
540
kupari tai messinki levyn päällä pystyy hitsaa ohutta peltii päittäin, ja vauhtia siihen siirtoon, ei siinä mitään maskeja tarvii, kun selkeetä saumaa vetää!;)
 

Tonttula

Jäsen
Viestejä
153
Noniin eilen oli aikaa joten reilut 5h tuli tossa vapaa aikana hakattu päätä seinään.
Olis sen perjantai illan paremminkin kuluttaa.

Hommasta ei meinannut tulla mitään, tulin siihen tulokseen et tossa firman koneessa jotain vikaa! Ok yhden vian tiesin siinä olevan jo maajohdon liitäntä paikka koneen takana heiluu löysästi mutten jaksanut alkaa sitä konetta purkamaan.
Kemppi promig 503s
Virtasuuttimia meni ihan älyttömästi tätä perinteistä autopelti hitsausta piste piste piste tyyliin turha kuvitellakkaan.

Eli useimmiten kun paino liipaisimesta PAM! Oikeasti kova pamaus vähän kun vasaralla olis pöytään pamauttanut jos piti liipasinta pohjassa virtasuuttimen ja kappaleen väliin jäi valokaari.
Aikaisemmin en tämmöstä vikaa ole tavannut ja tällä koneella nyt eka kertaa 0.6mm lankaa.

1mm sähkösinkitty levy+ferriittistä putkea
3m binzelin kolvi+siihen kaikki 0,6mm langalle virtasuuttomena kokeilin 0,8 suutintakin
Paria maajohtoa kokeilin+lisä kupari kaapelia
2 eri lankalelaa 0,6 elga ja esab
Argon+2% happi ja Argon+8% co2 kaasuja kokeilin

Ensin ajattelin et ei vittu mitä paskaa ei täl 0.6 tosiaan tehnytkään mitään (aikaa viimekerrasta, oliko aika kullannut muistot?)

Linerin lyhensin suurin piirtein eli jäi varmaan 5mm? Lyhyeksi.
Sekö hiertää lankaa ja sit suutin palaa? Linerin pään harjasin koneella tylpäksi sama homma.
Lanka kelan jarru tuli hierottu ja testattu moneen otteeseen ei vaikutusta.

Ja sit kun se lanka palaa suuttimeen kiinni ja vaikka aukeiskin et se lanka taas kulkee niin ei sillä samalla suuttimel mitään tee ellei sitä hio lyhyemmäksi ja pyöritä mig lankaa siten et se suuttimen pää pyöristyy vähän.

Kaikkeni tein ja kokeilin siten toimi et laittoi langan tuleen ja sitten hyökkäs sinne levylle pitkällä langalla. Sit pysty hitsaamaan.

Mutu tuntumalta jostain syystä sytytyksessä lankaan tulee niin iso jännite että lanka palaa suuttimeen asti palaa kiinni ja game over!
Aikaisemmin tästä ei ole ollut ongelmaa kun paksummat langat kestää tota paremmin eikä aiheuta ongelmaa.

Uudet langan ohjausputket syöttökoneistoon oli metalliset mut niin ne vissiin kuuluu olla? Ajattelin et siirtyykö nyt tuolta jostain jännitettä kun ohjausputki johtaa virtaa.

Vanhat oli muovia mut olen 95% varma että ne on ite sinne sorvattu mitä nyt verstaalta on löytynyt.

Koneita meillä verstaalla 6 miksi valitsin tän kempin oli se et tällä jännite säätö alko jo 10v ja syöttörullat 0.6mm löytyi jo ettei tarvis niin paljon rahaa laittaa kiinni. Esim kempomat 3200 oli alin 15v mitä sieltä saa.
Tolla argon+o2 14v vielä ainakin hitsaus onnistui hyvin.
Summa summarum 0.6 täytyy kaikki olla tip top harjoitukset jatkuu joskus taas.
 
Ylös Bottom