Lasinnostimen katkaisijan lampun vaihto

Juha™

Wouldn't know about that, Sir...
Viestejä
1 772
Tässä ohjeessa vaihdetaan hehkulankapolttimo Twingon lasinnostimen katkaisijaan. Vastaavan mallinen katkaisija on käytössä erittäin monissa Renault-malleissa 90-luvun alkupuolelta aina nykypäivään asti, vain valaistuksen väri ja käyttöpainikkeen väri vaihtelevat mallista toiseen.Kyseessä on yksinkertainen toimenpide, jossa kuitenkin käsitellään melko pieniä muoviosia jotka saa liialla voimankäytöllä rikki. En ota vastuuta tämän ohjeen noudattamisesta mahdollisesti seuraavista katkaisijoiden rikkoontumisista enkä muistakaan välillisistä tai välittömistä miehistö- tai kalustotappioista...


----------------------------------------

1. Irrota lasinnostimen katkaisija autosta.

Irrota ensin akkukaapeli. Lasinnostimen katkaisija irrotetaan mallista riippuen kampeamalla ensin katkaisijan toista, sitten toista päätä ylös-/ulospäin jolloin takana olevat kiinnityskynnet puristuvat kokoon ja katkaisija nousee asennusreiästään. Vaihtoehtoisesti paneelin, jossa katkaisija on, saattaa saada irti jolloin kiinnityskynsiä pääsee takapuolelta puristamaan sormilla yhteen. Tämä vähentää muovisten kynsien katkeamisvaaraa. Kummassakin tapauksessa irrotusta ei kannata tehdä pakkasella, kylmässä muovi on hauraampaa ja katkeaa helpommin.
Kun katkaisija on saatu irti reiästä, vedetään irti sen pohjaan työnnetty moninapapistoke.

----------------------------------------

2. Irrota käyttöpainike.Kampea pienehköllä ruuvimeisselillä VAROVASTI käyttöpainikkeen reunaa ylöspäin niin, että painikkeen reiät nousevat vapaiksi mustan runko-osan pienistä kiinnitystapeista [punaiset nuolet]. Vapauta ensin taaemmat (kuvassa vasemmalla) kiinnityspisteet molemmilta puolilta, ja sen jälkeen etummaiset.

-----------------------------------------

3. Irrota käyttöpainikkeen alainen keinukansi.Käytä taas ruuvimeisselillä kampeamista. Tässä ei ole kuin yhdet tapit keskellä [punainen nuoli] molemmin puolin.
Tämän jälkeen katkaisin on purkaantunut (toivottavasti vain) kolmeen osaan.-----------------------------------------

4. Irrota hehkulampun pidike.Pidike on kuvassa vaaleanvihreä osa, eri automallien mittaristovalaistuksen väristä riippuen pidike saattaa olla myös esim. oranssi tai punainen.
Vedä pidike pienillä pihdeillä irti suoraan ylöspäin, jolloin se liukuu vapaaksi katkaisijan rungon molemmilla kyljillä olevista "kiskoista".

-----------------------------------------

5. Vaihda hehkulamppu.Hehkulamppu paljastuu pidikkeen alapuolelta. Lampun pitkät langat on kierretty pidikkeen "korvien" ympäri molemmilla puolilla. Kun pidike on paikoillaan, langat ovat kosketuksissa katkaisijan rungon kiskoihin, jotka siis toimivat myös virtakiskoina.
Kierrä vanhan lampun langat irti ja aseta uusi paikoilleen. Kierrä sen langat "korvien" ympärille vanhan mallin mukaan.

(Valitettavasti minulla ei ole polttimon teknisiä arvoja tai normitettua tyyppinumeroa, mutta mallin mukaan sopiva löytynee paikallisesta elektroniikkaliikkestä.)

------------------------------------------

6. Kokoa katkaisija käänteisessä järjestyksessä purkamiseen nähden ja asenna takaisin autoon.

------------------------------------------


HUOM! Tässä ohjeessa esitetyn mallisessa katkaisijassa käyttöpainike on siis muotoitu niin, että ikkuna lasketaan painikkeen "nystyrää" painamalla, ja nostetaan nystyrän alapuolelta painiketta ylöspäin sormella nostamalla.
Vanhempien mallien katkaisijat sen sijaan ovat eri mallia, niissä sekä nostaminen että laskeminen tapahtuvat vain keinupainikkeen eri päitä painamalla. Nämäkin mallit purkaantuvat vapauttamalla painike rungon tapeista, mutta kannattaa tiedostaa että niiden kannen avauksen yhteydessä sisältä saattaa ponkaista irti pieni jousi, jolla on taipumus kadota löytymättömiin. Lisäksi hehkulamppu ja sen kiinnitys on erilainen. Näin ollen tämä ohje ei ole suoraan käyttökelpoinen vanhemman mallisiin katkaisijoihin.
 
Ylös Bottom